Bikaviadal Spanyolországban

2012. október 9. 3 hozzászólás

Bikaviadal Spanyolországban

A spanyolországi bikaviadalok több ezres néző serege örjöng, amikor a lovas picador lándzsájával megsebzi a bikát.

Az évszázados hagyományokkal rendelkező bikaviadalokon sokszor nem csupán a bika, hanem a matadorok is megsérülnek, áldozatul esnek.

A lakosság nagy része ellenzi a viadalokat, a helyik szerint a corrida de toros-t. Ennek ellenére az állam mégis nagy összeggel támogatja az ünnepeket. Ennek egyik oka a turista csalogatás. A külföldiek számára hatalmas látványosság a mai napig az ország több, mint 300 arénájában megtartandó bikaviadalok, amelyek során évente mintegy 40 ezer bika pusztul el.

Fontos, hogy az arénába csak a legkiválóbb bikák kerüljenek. Tökéletes kondiccióban kell lenniük. Az állatokat erre a célra létesített telepeken nevelik és több kritérium teljesülése után léphetnek csak be a vesztüket jelentő arénába. Csak olyan bika jelentheti a matador ellenfelét, amely embert nagyrészt csak lovon látott, 4-5 év körüli, nincs testi hibája, rendellenessége és erős, ép szarvakkal rendelkezik.

A viadal mindig pontosan kezdődik, általában délután öt órakor.

A napfény fontos eleme a viadalnak, így ha pl. esik az eső, akkor a bikaviadalt elhalasztják. „El sol es el mejor torero” jelentése szerint „a nap a legjobb bikaviador”. Egy bikaviadal alatt összesen hat bika leli halálát három matador által. A koreográfia az évszázadok alatt alig változott. Három részből áll a bika és a matador küzdelme, ami 15-20 percnél tovább nem tart. Állítólag ennyi idő alatt a bika kiismerheti ellenfelét és a küzdelem elhúzódása miatt a matador még nagyobb veszélybe kerülhetne.

Az állatokat a küzdelem napján sötét kamrába zárják és inni már nem kapnak. Bár nem szabadna, mégis ilyenkor már felbőszítik őket.




Először a lovon érkező picador gyengíti le lándzsájával a bikát, hogy az minél lentebb tartsa a fejét.

A lovak szeme le van takarva, így gyakorlatilag nem is tudják, mi is történik. Ha erős és gyors a bika, akkor előfordulhat, hogy a lovat is feldöntik és számítások szerint évente mintegy 3-4 ezer ló leli így halálát az arénában.

Az igazi dráma csak ez után következik három felvonásban. A három banderillero köpenyeket lengetve csalogatják a bikát. Feladatuk, hogy a 70 cm hossz banderilla szigonyt párosával a bika marjába szúrják.

Ez alatt a matador az aréna szélén figyeli az állatot és a mozgását. Az utolsó felvonásban a matador az elnök köszöntése után muletájával (vörös vászonnal ellátott bot) kecses, elegáns nagy ívű mozdulatokat tesz. A matador a muleta segítségével a bika fejét lefelé kényszeríti és a szarvakon áthajolva kardját a lapockák között az állatba szúrja.

Ezek alapján látható tehát, hogy ez a rendkívül kegyetlen és embertelen sportnak nevezett esemény miként vezet a bikák szenvedésén keresztül halálukig évszázadok óta.

Forrás: netchicken.hu

3 hozzászólás a(z) “Bikaviadal Spanyolországban” bejegyzéshez

  1. Gábor szerint:

    Ez borzalmas!

  2. csaba szerint:

    Ezek a bikák 4-6 évesek, addig a szabadban élnek olyan körülmények között mint a királyok, minden telepi bika boldogan cserélne velük. Ha jól küzdenek, visszakerülnek a tenyészetbe, kisborjufelelősnek, ugyhogy ezt a rizikót minden bika felvállalná.Nálunk lekötve élnek max két évig hogy hizzanak és utána nincs alternativa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.